Goede nachtrust, zonder muggen

De zomer is officieel begonnen. We hopen er natuurlijk op één met veel zon, zwoele avonden op het terras, veel barbecues én campings waar alleen ’s nachts een hoognodig buitje valt. Ohja, en een zomer zonder constant jeuk, maar of dat gaat lukken…

Voor wie, net als ik, onder de muggenbulten zit zodra de korte broek aan kan, vrees ik dat het een heftige zomer gaat worden. Na een voorjaar met hoge temperaturen en veel neerslag was de eerste generatie huissteekmuggen een maand eerder in het land. En ook de tweede generatie dient zich al aan, veel eerder dan verwacht. Hierdoor is de kans zelfs aanwezig dat we dit jaar één tot twee generaties extra krijgen…

Effectieve oplossingen

Er bestaan allerlei middeltjes om te smeren of bijvoorbeeld in het stopcontact te steken. Effectiever is natuurlijk de oorzaak te bestrijden. Muggenlarven broeden op plaatsen die met water gevuld zijn. Een periode van droogte is dus welkom, maar hier kun je zelf ook nog iets aan doen. Zorg dat uw tuin geen broedplaats wordt! Bakjes water, emmers, check uw omgeving en gooi alles leeg. Eén liter stilstaand water kan wel een paar honderd muggenlarven bevatten.

Het huis helemaal dicht houden kan ook, maar niet ventileren is natuurlijk ongezond. Plaats daarom horren, zo houdt u frisse lucht binnen en insecten buiten. Voor iedere situatie (raam, deur, in welk kozijn dan ook) moet een bepaalde hor kunnen passen. Het vinden van het juiste product, inmeten en monteren vereist kennis en ervaring, en die vindt u bij ons!

We bespreken hieronder uitgebreid alle typen raam- en deurhorren, zodat u zelf mogelijk al een idee krijgt welke het meest geschikt is bij u thuis of op het werk. Houd hierbij in gedachten dat alle genoemde horren op maat te bestellen zijn, elk product met eigen minimale- en maximale afmetingen. Ook zal per situatie bepaald moeten worden welk type het meest geschikt is, denk bijvoorbeeld aan de klink die in de weg kan zitten. Voor vragen hierover kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Ramen

Vaste hor

Bij een vaste hor wordt het gaas opgespannen in een frame. Hierin zijn 3 varianten. Eén voor montage op het kozijn (op-de-dag) en twee voor montage in het kozijn (in-de-dag).

 1. Voorzethor, op-de-dag. Door middel van scharnieren en/of wervels hangt de hor op het kozijn. Dit type hor is geschikt voor een draairaam naar binnen en een schuifraam.
 2. Veerstifthor, in-de-dag. Bij gebruik van een veerstifthor dienen gaatjes in het kozijn te worden geboord. Met een pen-gat verbinden hang je de hor dan in het kozijn. Rondom zit een borstel, om zo complete opsluiting te garanderen. Een veerstifthor is geschikt voor een draairaam naar binnen, een draaikiepraam en een schuifraam.
 3. Inklemhor, in-de-dag waarbij geen schroeven nodig zijn, ideaal dus ook bij gebruik in kunststof kozijnen. Een inklemhor is alleen toepasbaar op draaikiepramen.

Plissé

Plisséhorren worden geproduceerd met oersterk geplisseerd gaas dat zich laat opvouwen in een frame. Ook hierin is een op-de-dag en in-de-dag variant.

 1. Raamplissé voorzetunit. Montage op-de-dag. Het complete product wordt gemonteerd d.m.v. clips en zijn dus gemakkelijk uit te nemen. De voorzetunit is breed inzetbaar, namelijk bij een draairaam naar binnen, draairaam naar buiten, draaikiepraam, dakraam en schuifraam.
 2. Raamplissé inklemunit, in-de-dag. Net als de vaste variant zonder schroeven te monteren. De inklemunit is alleen toepasbaar op draaikiepramen.

Rolhor

Hierbij rol het gaas zich op, bij beide types kan de oprolveer na worden gesteld. Ook zijn de horren allebei zowel op-de-dag als in-de-dag verkrijgbaar.

 1. Raamrolhor Comfort. Hierbij zit het gaas los in de geleiders, wat betekent dat het niet windvast is. Dit type is geschikt voor een draairaam naar buiten en een schuifraam.
 2. Raamrolhor Super+. Bij dit type rolhor zit het gaas opgesloten in de geleiders, ondanks dat dit gespannen staat, kan het nog steeds tegen een stootje. Een raamrolhor is breed inzetbaar, namelijk bij een draairaam naar binnen, draairaam naar buiten, draaikiepraam, dakraam en schuifraam.
Foto: Unilux (artikel: raamplissé voorzetunit)

Deuren

Ook in de horren voor deuren kun je een opsplitsing maken in vaste-, plissé- en rol- horren. Een kort overzicht:

Vaste hor (huisdierhorren)

 1. Vaste hordeur luxe. Hierbij wordt het gaas opgespannen in een scharnierend frame. Ook het laten verwerken van een kattenluik is mogelijk bij deze hor! Superstevig en enkel geschikt voor draaideuren.
 2. Schuifhordeur luxe. Bij deze hor wordt het gaas opgespannen in een schuivend frame, waardoor montage op-de-dag én in-de-dag mogelijk is. Ook evt. te bestellen met een kattenluik. Dit type hor is enkel geschikt voor schuifpuien.

Plissé

 1. Plisséhordeur Plisséfit, montage in-de-dag en op-de-dag. Past altijd! Dit is de meest verkochte hordeur van Nederland, waarschijnlijk omdat het niet alleen heel functioneel is, maar ook gewoon erg mooi. Het gaas vouwt zich op in een cassette. Door het oersterke systeem kan het tegen een stootje. De plisséhordeur is geschikt voor draaideuren en schuifpuien.
 2. Dubbele Plisséhordeur Plisséfit, de deur heeft exact dezelfde eigenschappen als hierboven, maar is met een dubbele deurset geschikt voor zowel schuifpuien als openslaande tuindeuren.

Rolhor

 1. Rolhordeur Comfort. Net als bij de variant voor het raam zit het gaas hier los in de geleiders, wat betekent dat de hor niet windvast is. Sluit standaard met een magneet. Deze deur is enkel geschikt voor draaideuren.

De keuze is reuze

Elke hor wordt op maat gemaakt voor een perfecte aansluiting op het raam. Maar er zijn per soort nog veel extra opties om uw hor naar wens te krijgen. Zo kun je ze bestellen in een heleboel RAL-kleuren, en heb je keuze in het type gaas. Last van hooikoorts? Er bestaat (voor alle vaste horren) pollengaas, speciaal om 90% van de pollen buiten te houden. Maar ook Petscreengaas is een optie, deze bestel je mee bij de vaste hordeuren (de types met optioneel kattenluik). Petscreengaas is 7x sterker dan gewoon gaas.

Kunnen we iets voor u betekenen?

Met al deze oplossingen is er geen reden meer om de boel dicht te houden. U kunt milieuvriendelijk insectenvrij ventileren. Als specialist op het gebied van o.a. horren levert Rijkaart Woning- en Projectstoffering alleen maatwerk. Met onze persoonlijke aanpak brengen we uw wens tot een succesvol einde. Meedenken is de sleutel!

Onze openingstijden en contactgegevens vindt u hier.