Wanneer u op zoek bent naar een vloer die lang meegaat, weinig onderhoud behoeft en tóch zeer comfortabel aanvoelt, is PVC een uitstekende optie. Vloerverwarming? Geen probleem! Hieronder leest u alle ins en outs over PVC vloeren. Na het lezen van dit artikel weet u precies waar u op moet letten en welke vragen belangrijk zijn voor u een PVC vloer aanschaft.
Even kort over PVC
PVC (ofwel polyvinylchloride) is een thermoplast dat relatief goedkoop is en gemakkelijk te verwerken. Het bekendst is de PVC buis, die gebruikt wordt voor elektrische bedrading. Maar tegenwoordig is PVC ook razend populair als vloerbedekking. Talloze merken zijn er tegenwoordig en de technieken blijven maar verbeteren. Waar een aantal jaren geleden de vloeren allemaal nog erg stug waren, zijn ze inmiddels een stuk prettiger te verwerken. Het sterke kunststof heeft als eigenschappen dat het stabiel en geluiddempend is, ook naar de benedenburen toe. Tevens voelt een PVC vloer warm en comfortabel aan.
Welke ondergrond is geschikt voor het plaatsen van PVC?
Er zijn een aantal standaard uitgangspunten voor het leggen van een PVC vloer. Zo is het wanneer u de PVC vloer laat verlijmen vaak noodzakelijk om de vloer vooraf te laten egaliseren. Wanneer er niet wordt egaliseert is de kans groot dat er oneffenheden ontstaan in de vloer, iets wat natuurlijk ten alle tijden voorkomen moet worden! Uitzonderingen op het egaliseren zijn houten ondervloeren en de keuze voor klik PVC, dan wordt vaak een tussenvloer geadviseerd. Voor de klikvariant is dat doorgaans een ondervloer op rol. Bij houten ondervloeren is een speciale tussenvloer die bestaat uit specifieke platen de beste oplossing.
Welke typen PVC vloeren zijn er?
Er zijn 4 varianten die we hieronder kort bespreken. 2 soorten met klikverbinding en 2 zonder. In onze showroom hebben we alleen gekozen voor de beste prijs/kwaliteit variant per soort, deze duiden we hieronder aan met een *.
PVC met klikverbinding
- Klikvariant op HDF: Hier is het PVC verlijmd op een stabiele, watervaste HDF-drager met kliksysteem. (HDF staat voor High Density Fireboard, oftewel, met hars samengeperste gedroogde houtvezels). PVC klik vloeren worden ‘zwevend’ gelegd. D.w.z. dat de planken enkel aansluiten door middel van het kliksysteem, hier komt geen lijm aan te pas. Wél dient hiervoor een speciale ondervloer te worden gelegd. Deze variant op HDF is qua systeem het beste vergelijkbaar met een laminaatvloer.
- 100% Klik PVC*: Ook een klikvariant, maar dan niet op HDF. Dit heeft alle positieve eigenschappen van hierboven én is nog weer een stukje dunner dan de vloeren op HDF-drager. Deze variant is daarom uitermate geschikt bij renovaties. De vloer bestaat voor 100% uit PVC en is direct zonder lijm te plaatsen. Laat u goed adviseren over de tussenvloer, dit verschilt per situatie.
PVC zonder klikverbinding
- PVC, de lijmvariant*: De bekendste PVC soort is die van massieve stroken die op de ondergrond verlijmd worden. Deze moet daarvoor altijd worden geëgaliseerd. Prijstechnisch is dit over het algemeen de meest gunstige variant, ondanks het egaliseren en de lijmkosten. Het is daarom ook de meest gekozen vloer van dit moment.
- Loose lay PVC wordt alleen in antislip gelegd. Voordeel hiervan is dat de vloer gemakkelijk kan worden verwijderd. Deze vloer wordt geadviseerd bij zeer zwaar gebruik en ziet u daarom vooral projectmatig. Voor het leggen van een loose lay PVC dient de vloer wel geëgaliseerd te worden. Het is in verhouding een zeer kostbare variant.
Wat zijn de uiterlijke eigenschappen van een PVC vloer?
PVC is bijzonder geschikt voor het nabootsen van o.a. hout en steen, de prints zijn nauwelijks van echt hout te onderscheiden! Zo ook de beton- en marmoleum variant, nét echt! Om de natuurlijke look te creëren wordt ook gebruik gemaakt van een voelbare structuur. Daarnaast zorgen de groeven ervoor dat een echte houten vloer of vloertegel goed kan worden nagebootst. Groeven zijn de schuin afgewerkte planken die, wanneer ze tegen elkaar aan worden gelegd, een V-vorm creëren. De uitstraling wordt hierdoor nóg natuurlijker. Er zijn verschillende soorten groeven. Bij een tweezijdige v-groef (ook wel aangeduid als 2V) zijn alleen de lange plankzijden schuin afgewerkt. Bij een vierzijdige v-groef (4V) zijn alle zijden schuin afgewerkt. Bij een vloer zonder v-groeven sluiten de planken naadloos op elkaar aan. Er zit ook nog een verschil tussen de diepte van de groeven. Momenteel is de minimale groef erg populair, hierdoor zijn de losse delen zichtbaar, maar komt er géén vuil en stof tussen de groeven.
Kan PVC ook in mijn badkamer gelegd worden?
Enkele varianten PVC-vloer zijn geschikt voor gebruik in de badkamer, niet allemaal. Bovendien is dit ook nog afhankelijk van de lijm en ondergrond. Mocht u PVC in de badkamer overwegen, laat u dan heel goed adviseren. Wees er zeker van dat het met de combinatie van vloer, hechtmiddel en ondergrond waterdicht is!
Kan iedere PVC vloer gebruikt worden op vloerverwarming?
Mits gelegd volgens de voorschriften; ja dat kan. PVC verlijmen op een geëgaliseerde vloer is energiezuiniger dan de klikvariant, en dus een tussenvloer. Elke laag betekent warmteverlies. Met direct verlijmen wordt dus het meeste rendement behouden. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij huurwoningen en VVE’s, is het verplicht een zwevende vloer aan te schaffen, dan zit er niks anders op dan het gebruik van een tussenvloer. Wees erop bedacht voor u op vloerentocht gaat, dat u bekend bent met deze eventuele voorwaarden!
Hoe onderhoud ik mijn PVC vloer?
Dit is echt supereenvoudig ten opzichte van een echte houten vloer. PVC vloeren zijn nagenoeg onderhoudsvrij. U kunt gemakkelijk stofzuigen en dweilen met een kunststof vloerreiniger. Voor nóg langer behoud kunt u één keer in de zoveel tijd de vloer in de PVC polish zetten. Hiermee wordt een nieuwe filterlaag aangebracht. Een filterlaag zorgt ervoor dat de vloer goed bestand is tegen zand, steentjes en andere dingen die zich onder je schoenen bevinden. Met een goede schoonloopmat investeert u in een nóg langer houdbare vloer! Vergeet ook zeker niet de viltjes onder uw meubels om krassen en deukjes te voorkomen.
Wat is prijs- en kwaliteit bepalend voor een PVC vloer?
Wij leveren PVC vloeren van hoogwaardige kwaliteit, die toch betaalbaar blijven. Dat is een enorm voordeel als u een goede, degelijke PVC vloer overweegt, maar aan de andere kant toch ook wel een budget in gedachten hebt. Buiten het type PVC zijn er nog twee puntjes die verschil maken in de prijsbepaling.
De slijtlaagdikte
PVC-vloeren zijn over het algemeen niet de goedkoopste, en dat kan ook niet. Als u denkt ‘het is te mooi om waar te zijn’, dan is dat het vaak ook! Een groot verschil van kwaliteit zit er bijvoorbeeld in de slijtlaagdikte. Hiervoor geldt: hoe hoger, hoe beter. Een slijtlaagdikte van 0,3 mm is voor normaal woongebruik. Denk hierbij aan de bovenverdieping en zolder. Een slijtlaagdikte van 0,55 mm is voor intensiever gebruik, zoals thuis beneden, maar ook bij bedrijven, scholen, enzovoort. Wanneer de vloer dus matig tot zeer intensief gebruikt wordt adviseren wij vloeren met een slijtlaagdikte van 0,55 mm. Ook wanneer u huisdieren hebt, of bij rolstoelgebruik (denk ook aan bureaustoelen). Over het algemeen geldt: hoe hoger de slijtlaagdikte, hoe langer de garantie. Het is dus ook wat dat betreft een verstandige keuze om voor 0,55 mm te gaan. Lager dan 0,3 mm raden we af. Vaak zijn dit zeer goedkope vloeren waar de slijtlaagdikte niet vermeld wordt, enkel de term ‘licht woongebruik’ of iets dergelijks.
Tip: In onze collectie van Lifestyle vind je vloeren met een slijtlaagdikte van zowel 0,3 mm als 0,55 mm in dezelfde kleur. Zo kun je boven en beneden dezelfde look creëren, alleen is de vloer boven dan goedkoper! Ook leuk: Lifestyle biedt ook de visgraatvariant, zowel groot als klein, voor wie durft!
Afmeting plank/tegel
Nog een puntje dat verschil in prijs veroorzaakt, hoe langer en breder de plank, hoe kostbaarder de vloer. Zoals het ook met hout en laminaat geldt. Wanneer u een ruimte groter wilt laten lijken is het gebruik van lange, brede planken aan te raden. Nog iets om rekening mee te houden dus.
Ik ben eruit, het wordt PVC!
Bij Rijkaart Woning- en Projectstoffering hebben we verschillende soorten PVC vloersystemen. We adviseren deze altijd eerst in het echt te bekijken en voelen. In onze showroom in Wijk bij Duurstede (Midden-Nederland) helpen wij u graag verder op weg door u praktische tips te geven over PVC vloeren. Wanneer u bij ons een vloer hebt uitgekozen bespreken we alle mogelijkheden. Wij bieden u graag de complete service. Egaliseren, leggen, maar bijvoorbeeld ook het opvullen van de sleuven van de vloerverwarming, de installatie en afwerking van de schoonloopmat en het plaatsen van de plinten. We nemen alle zorgen uit handen en hierna geniet u jarenlang van uw vakkundig gelegde vloer.
Zegt het voort!
Heeft u hier iets aan gehad? Deel dan dit artikel, zodat iedereen goed is voorbereid. Stuur ons even een mailtje wanneer u aan de hand van dit artikel nog vragen hebt, of kom langs in onze showroom in Wijk bij Duurstede (Midden-Nederland), dan bekijken we meteen welke variant PVC het beste bij uw situatie past!